Szynka z farszem, zawijana

Wykonanie banalnie proste. 
Pomysł własny stosowany z powodzeniem od lat.

Składniki:

  • 0,5 kg szynki konserwowej – pokrojonej bardzo cieniutko
  • 10 jaj
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • majonez  – z uporem maniaka polecam Winiary 😉
  • przyprawy: sól, pieprz

Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek i całe zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach.
 Doprawić odrobiną soli i dość dużo pieprzem – ja daję świeżo mielony. Szczypiorek drobno posiekać,. Dosypać do masy. Wszystko zmieszać z 3, 4 kopiatymi łyżkami majonezu, tak aby masa była w miarę  klejąca.

Rolować szynkowe roladki nakładając farsz na jeden z krótszych boków. Podawać np. w zalewie z galarety (najlepsza jest oczywiście przygotowana na klarownym rosole). Można roladki podawać także zwyczajnie – ułożone na talerzyku. Ja obwiązuje roladki – zarówno do galarety jak i do tych podawanych luzem, nitką szczypiorku.

Z podanych ilości wychodzi około 20 roladek.
Dodam tylko, że szynkowe roladki w zalewie z galarety uwielbia mój mąż. 
Roladki w tej postaci robię obowiązkowo na sylwestra, imieniny czy imprezy na których pojawić się wypada z czymś efektownym. 

Kto raz spróbuje, zostaje fanem moich roladek. Zapewniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *