Bardzo szybkie i pyszne kotleciki.
Stanowią wspaniały samodzielny posiłek *np. jako przekąska do piwa – podczas meczu nie zrobią jednak żadnego wrażenia bo emocje wyzwalane są wyłącznie sytuacjami podbramkowymi lub faulami 😉
Lubię podawać je zamiast tradycyjnych kotletów – do młodych ziemniaczków wytrząśniętych w garnku z masłem i świeżo siekanym koperkiem, oraz kalafiorem polanym masłem roztopionym z tartą bułką.
Świetnie się również nadają do maczania w sosie tzatziki 🙂
Świetnie się również nadają do maczania w sosie tzatziki 🙂
Składniki:
1 młoda cukinia – wybieram zazwyczaj niezbyt dużą – ma w niej mocno wykształconych pestek 🙂
1 jajko
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej lub oliwa do smażenia – „od zawsze” smażę na oleju z pestek winogron 😉
Cukinię umyć, obrać ze skóry. Pokroić w niezbyt grube plastry ok 5-7 mm plastry. Rozłożyć ładnie na płaskim talerzu – posolić odrobinę (szczypta lub dwie), posypać czarnym pieprzem – koniecznie świeżo mielonym. Zostawić na 15 minut, aby cukinia namiękła i puściła sok. W tym czasie rozbić i roztrzepać jajko. Obtaczać obustronnie każdy krążek cukinii kolejno w bułce, jaku i znów bułce tartej. Smażyć na złoto z obu stron na niezbyt mocnym ogniu.