Cukiniowe kotlety

 Bardzo szybkie i pyszne kotleciki. 
Stanowią wspaniały samodzielny posiłek *np. jako przekąska do piwa – podczas meczu nie zrobią jednak żadnego wrażenia bo emocje wyzwalane są wyłącznie sytuacjami podbramkowymi lub faulami 😉
Lubię podawać je zamiast tradycyjnych kotletów – do młodych ziemniaczków wytrząśniętych w garnku z masłem i świeżo siekanym koperkiem, oraz kalafiorem polanym masłem roztopionym z tartą bułką.
Świetnie się również  nadają do maczania w sosie tzatziki 🙂 

Składniki:
1 młoda cukinia – wybieram zazwyczaj niezbyt dużą  – ma w niej mocno wykształconych pestek 🙂
1 jajko
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia

olej lub oliwa do smażenia  – „od zawsze” smażę na oleju z pestek winogron 😉

Cukinię umyć, obrać ze skóry. Pokroić w niezbyt grube plastry ok 5-7 mm plastry. Rozłożyć ładnie na płaskim talerzu –  posolić odrobinę (szczypta lub dwie), posypać czarnym pieprzem – koniecznie świeżo mielonym. Zostawić na 15 minut, aby cukinia namiękła i puściła sok. W tym czasie rozbić i roztrzepać jajko. Obtaczać obustronnie  każdy krążek cukinii kolejno w bułce, jaku i znów bułce tartej. Smażyć na złoto z obu stron na niezbyt mocnym ogniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *