Kalafiorowe placuszki

Na szybko – odmiennie
dobre dla wege

Składniki:

paczka mrożonych kalafiorów (poza sezonem – w sezonie najlepszy 1 świeży, mały kalafior)
1 jajko
mąką (3 łyżki)
sól, pieprz, koperek
oliwa do smażenia

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, nie za długo czyli ok 10-12 min. Ważne by się nie rozpadał). Odcedzamy i studzimy. Ostudzony rozdrabniamy widelcem. Koperek drobno siekamy.
Jajo, mąkę i posiekany koperek mieszamy z kawałkami kalafiora, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano.

Placuszki są smaczne i bardzo lekkie, ale jeśli próbna smażona partia nie będzie chciała się „trzymać kupy” – do reszty masy proponuję dosypać kolejną łyżkę mąki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *