Składniki:
2 parówki
2 żółte papryki
1 zielona papryka
2 pomidory
1 cukinia
1 cebula
ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
olej,
sól, pieprz,
ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyciąć twardy środek. Pokroić na kawałki.
2. Cukinię również obrać ze skóry, pokroić na sześciany, posolić i odstawić na czas przygotowania reszty składników.
3. Papryki umyć odkroić końcówki, oczyścić z gniazda nasiennego. Pokroić na kawałki.
4. Parówki obrać z foliowej osłonki, pokroić na plastry.
5. Pokrojone papryki podsmażyć na oleju (z pestek winogron) z drobno pokrojoną cebulą i pokrojonym na plasterki czosnkiem. Dodać przygotowane wcześniej pomidory, cukinię, parówki oraz przyprawy. Podlać niewielką ilością wody. Gotować ok. 20 minut (lub do miękkości cukinii). Leczo w takcie gotowania posolić do smaku, dodając odrobinę pieprzu. Jeśli lubimy ostre potrawy, leczo doprawiamy ostrą papryką.