Pyszne, proste danie makaronowe
Danie gotowe w 20 minut. No i warto mieć taki przepis nie wymagający pracy w zanadrzu – zwłaszcza w okresie totalnego lenistwa, jakie nas ogarnia po ciężkiej świąteczno-kulinarnej harówce.
Składniki:
200 g gotowej paczki pokrojonego boczku – do podsmażenia (szukajcie takiego bez polepszaczy i konserwantów)
makaron (rureczki) – 1/2 opakowania
pół filiżanki śmietany kremówki do wymieszania z 1 żółtkiem
ser typu pecorino, starty na drobno
sól, łyżka oliwy z oliwek
Oraz: dowolne naczynie do zapiekania – podgrzane w piekarniku (50 stopni)
Sposób przygotowania:
1. Boczek podpiec na patelni – do zrumienienia. Odstawić na bok.
2. Zagotować wodę z 1 łyżeczka soli i 1 łyżką oliwy. Wrzucić do wrzątku makaron.
3. W czasie kiedy makaron się gotuje – przyrządzić sos: odrobinę śmietany kremówki wymieszać w filiżance z 1 żółtkiem.
4. Makaron ugotować al dente (około 16 minut). Odcedzić na sitku, ale przerzucić z powrotem do garnka w którym się gotował. Od razu wymieszać ze śmietaną i żółtkiem, ewentualnie dosolić do smaku. Nadal w garnku – wymieszać makaron z podpieczonym boczkiem. Dosypać pecorino i też wymieszać.
Przełożyć do ogrzanego w piekarniku (50 st.) żaroodpornego naczynia. Podawać posypane piękną zimową otulinką z drobno starego pecorino.