Nastał czas lekkich śniadań. Królestwo wiosennych nowalijek.
Za numerem 4 Kuchni podaję przepis na pyszny twarożek z kaparami.
Twarożek przypomina moją ulubiona gziczkę, niemniej kapary diametralnie zmieniają i uszlachetniają tę kompozycję; wiosennej świeżości nadaje krucha i pięknie czerwona rzodkiewka oraz soczyście zielony szczypiorek.
Za numerem 4 Kuchni podaję przepis na pyszny twarożek z kaparami.
Twarożek przypomina moją ulubiona gziczkę, niemniej kapary diametralnie zmieniają i uszlachetniają tę kompozycję; wiosennej świeżości nadaje krucha i pięknie czerwona rzodkiewka oraz soczyście zielony szczypiorek.
Twarożek z kaparami
100 g świeżego białego sera (polecam ser tłusty z Garwolina)
3-4 łyżki śmietany (lub jogurtu)
3 ładne niezbyt ostre w smaku rzodkiewki
2 łyżki kaparów w zalewie
odrobina cieniutkiego szczypiorku,
przyprawy: pieprz, sól, papryczka chili
Ser rozetrzeć ze śmietaną (zamiennie z jogurtem).
Rzodkiewki i szczypiorek dokładnie umyć , posiekać na mniejsze cząstki. Dodać do sera.
Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną chili.
Podawać z razowym chlebkiem albo w malutkich filiżankach