Czym jest zapiekanka? To bagietka lub półbagietka zapiekana z tartym żółtym serem i pieczarkami. W wariantach mogą się pojawiać dodatkowe składniki, np. cebula czy szynka. Polana keczupem – uwielbianym przez większość dzieci – stanowi ciekawe urozmaicenie naszych domowych „błyskawicznych” posiłków. Przygotowuję wyłącznie wersję podstawową zapiekanki – czyli ser i pieczarki.
kilka pieczarek
15- 20 dkg żółtego sera – może być łagodny np. typu gouda lub o bardziej wyrazistym saku
masło do posmarowania bagietki
Piekarnik rozgrzać do 190 -200 stopni.
Pieczarki obrać, umyć, osuszyć delikatnie i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ser również zetrzeć na tarce.
Bagietkę przekroić wzdłuż na pół, każdą część posmarować masłem.
Blachę wyłożyć pergaminem, następnie ułożyć połówki bagietki – jeśli się nie mieszczą spokojnie można je przekroić na mniejsze kawałki. Bagietkę posypać warstwą startych pieczarek, następnie warstwą sera. Zapiekać około 10 minut – do rozpuszczenia sera.
Zapiekanki podawać gorące – dla dzieci ozdobione ketchupem.