Ciasto lekko puszyste – typ chlebowy. Doskonałe również na 4 calzone.
Składniki:
400 g mąki ( 2 i 1/3 szklanki)
paczka suszonych drożdży
1 łyżka cukru
niepełna szklanka letniej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Z mąki, drożdży, cukru, soli, wody i oleju zagnieć ciasto (jeśli klei się do rąk – podsyp odrobinę mąki). Pozostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok 30 min.
Weź wyrośnięte ciasto i jeszcze raz uformuj z niego kulę – posyp delikatnie mąką i zostaw na kolejne 15-20 min, aby jeszcze urosło.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 st. Ciasto rozwałkuj, przełóż na blachę, nakłuj w kilku miejscach widelcem.
Jeśli robisz calzone podziel kulę ciasta na 4 mniejsze, każdą rozwałkuj osobno.
Używając tradycyjnej blachy podpiecz ciasto ok 8 min w piekarniku. Wyjmij blachę z piekarnika – podpieczone ciasto posmaruj sosem pomidorowym, rozrzuć składniki, a wierzch posyp serem.
Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 10 min (maksymalnie – 12 min, inaczej ser się przypali).
Jeśli używasz kamienia do pizzy – od razu nałóż na ciasto sos, składniki i ser. Ciasto piecz max. 10 minut. Kamień rozgrzewam 30-40 minut w temp. 250 st. i temp. do pieczenia pizzy nie zmniejszam!