Ciasto z przepisu podstawowego
3-4 anchois
3 pieczarki
mała cebulka
gałązka grubego szczypiorku
10 dkg mozzarelli
5-6 oliwek
Nadzienie na pizzę z szynką:
3-4 plastry szynki
3 pieczarki
10 dkg mozzarelli
1. Kamień do pizzy należy rozgrzewać w piekarniku ok 40 min. w temp. 250 st. W tym czasie zarabiamy ciasto, przyrządzamy sos i przygotowujemy pozostałe składniki 🙂
2. Ciasto przygotować w/g standardowego przepisu patrz przepis podstawowy. Podzielić na dwie kule.
3. Sos: do pomidorowego przecieru dodać wyciśnięty ząbek czosnku, suszone zioła, odrobinę soli, wymieszać.
4. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulkę obrać i pokroić w talarki, anchois pokroić na drobne kawałki. Oliwki pokroić w plasterki a szynkę w paski. Pieczarki obrać ze skóry i pokroić w plastry (cienkie).
Każdą rozwałkowaną połówkę ciasta posmarować sosem, obkładać składnikami a na koniec posypać serem. Piec na kamieniu 10 minut w temp.250 st.