Sałatka z buraczków na rukoli
2 małe czerwone buraki
kilka gałązek rukoli do dekoracji
opcjonalnie: 5 dkg twardego sera o wyrazistym smaku
kilka połówek orzechów włoskich – bardziej do ozdoby niźli smaku, zrumienionych na patelni
Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy (najlepsza byłaby dijon, ale można użyć dowolnej ulubionej, no może z wyjątkiem tej z gorczycy), łyżeczka miodu, łyżka soku z cytryny, szczypta soli
Buraczki umyć i obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, ugotować na parze na pół twardo – będą kruche i bardzo słodkie.Jeśli nie mamy możliwości gotowania parze – buraczki można ugotować sposobem tradycyjnym – całe, wyszorowane w łupinkach w garnku z wodą pod przykryciem około 1-1,5h)
Rukolę przebrać, opłukać i osuszyć.
Wystudzone plasterki buraczków rozłożyć na dużym talerzu.
Na nie rozłożyć rukolę.
Składniki sosu połączyć i dokładnie wymieszać.
Sałatkę polać sosem, na końcu posypać serem startym na tarce o grubych oczkach.
Rozrzucić podprażone na patelni orzechy.
Będąc ostatnio na słowackim weselu zajadałam się bardzo fajną wersję innej przystawki z rukolą. Przeniesiona na rodzimy grunt wyglądałaby tak: rukola tworzy coś w rodzaju gniazdka, na wierzchu ułożone będą pokrojone w słupki buraczki – polewany to sosem, posypujemy serem i rozrzucamy orzechy.