Dzień 23 – romantyczne jedzenie dla dwojga

Zapodam tylko temat: ryż z krewetkami

1 torebka ulubionego ryżu – ugotowanego tuż przed przyrządzaniem potrawy.
2 słoiczki krewetek w sosie
1 puszka ananasów w plastrach
natka pietruszki – kilka gałązek
przyprawa: chili

Dodatkowo: 1 zielona galaretka przygotowana wcześniej (np. rano) w/g przepisu na opakowaniu ale przy użyciu mniejszej niż zalecana ilości (np. 2/3) wody

Uwaga: z podanych ilości wychodzą 4 mniejsze porcje lub 2 duże ( jeśli podamy po 2 filiżanki ryżu na osobę).

  1. Na patelni wymieszać krewetki z sosem z ananasów. Do smaku doprawić chili (ewentualnie moją ulubioną węgierską pastą z ostrych papryczek).
  2. Zieloną galaretkę pokroić w małe sześciany.
  3. Pietruszkę posiekać i wymieszać  z ryżem w miseczce, nabrać porcję za pomocą filiżanki i przełożyć na duży talerz – jak babę z piasku – do góry nogami na środek. Polać przygotowaną mieszanką krewetek. 
  4. Całość przybrać dekoracyjnie ananasami i pokrojoną galaretką.

Potrawa wygląda na prawdę efektownie- niesamowitego uroku dodaje zielona galaretka, notabene idealnie komponująca się ze smakiem ananasów, a także krewetek, chili i natki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *