Moja pierwsza próba z sushi 🙂
Przepis na ryż rewelacja – był wyśmienity.
Gorzej szło rolowanie, ale … trening czyni mistrza 🙂
Przepis na ryż rewelacja – był wyśmienity.
Gorzej szło rolowanie, ale … trening czyni mistrza 🙂
Ryż na sushi:
300 g ryżu na sushi
350 ml wody
2 łyżki octu do sushi (mizkan)
300 g ryżu na sushi
350 ml wody
2 łyżki octu do sushi (mizkan)
- Ryż umieścić na sitku i przepłukać dokładnie pod bieżącą, zimną wodą – ryż płuczemy aż przepłukiwana woda pozbędzie się mlecznego koloru.
- Ryż przełożyć do szerokiego garnka, zalać 350 ml zimnej wody – przykryć przykrywką, bardzo szybko doprowadzić do wrzenia. Tutaj świetnie sprawdzają się nowoczesne, świetnie przewodzące ciepło garnki ze stali. Gdy woda zawrze, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i zostawić na kolejne 15-25 minut. Uwaga ważne: w trakcie całego procesu – nie zaglądać pod przykrywkę.
- Ryż przełożyć na płytka miskę lub półmisek i równomiernie skropić octem ryżowym. Nie mieszać ryżu w tradycyjny sposób bo można uszkodzić ziarnka. Najlepiej wachlować wolną ręką w czasie polewania octem 🙂
- Ryż zostawić przykryty wilgotną gazą do wykorzystania tego samego dnia. Ten idealny, o temperaturze pokojowej, jest błyszczący i lekko klejący. Nie wstawiamy go do lodówki.