Sałatka jest prosta. Czosnkowa. Dla 2 osób:
1 większa cykoria
1 dojrzałe awokado
1 mały jogurt naturalny
jajko na twardo (lub 10 jaj przepiórczych)
Przyprawy:
sól, kolorowy pieprz, słodka papryka, ząbek czosnku.
1. Sos przyrządzamy na początku: jogurt przelewamy do większej miseczki (albo kubka), do smaku solimy, wyciskamy czosnek, pieprzymy – sporo, papryki około 2 szczypty.
2. Cykorie płuczemy, obieramy z zewnętrznych brzydkich liści, wycinamy głąb. Kroimy na kawałki. Awokado obieramy ze skóry, bez pestki kroimy w kostkę. Ugotowane na twardo jajko dzielimy na 8 części. Jeśli zdecydujemy się na bardziej wykwintne jaja przepiórcze – podzielimy je po ugotowaniu na połówki.
3. Na koniec wszystkie składniki delikatnie mieszamy w salaterce. Do dekoracji użyłam wyłącznie szczypty mielonej papryczki (można ostrej).