Sałatka żydowska

Kolejny przepis, który nie zaistniałby bez ziemniaków. Sałatka była serwowana codziennie w moim studenckim klubie. Zyskała wielu zwolenników – zawsze świeża, sycąca i bardzo tania 🙂

Składniki: ziemniaki, jaja, cebula, majonez, sól, pieprz.
Co do ilości – obowiązuje zasada – ziemniaków więcej niż jajek (np. 5 ziemniaków, 2 jajka), tylko 1 cebula.

1. Ziemniaki (mogą być w łupinkach albo obrane) gotujemy bez soli, ale tak aby ich nie rozgotować. Jaja gotujemy na twardo.

2. Wszystkie składniki (po ostudzeniu i obraniu ziemniaków i jajek) kroimy w kostkę. Ziemniaki w grubszą, a jajka w drobniejszą.

3. Mieszamy z majonezem (3 -5 łyżek), doprawiamy do smaku solą (na początek daję tylko 2 szczypty – majonez jest sam w sobie słony i łatwo sałatkę przesolić) i pieprzem (może być mielony – ja wolę świeżo mielony np. trójkolorowy).

Sałatka, zanim podamy ją do degustacji, musi się przegryźć.

Mam nadzieję, że ta propozycja do Ziemniaczanego Tygodnia II Olgi Smile – zyska kolejnych fanów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *