puszka kukurydzy konserwowej
żółty ser (ok. 15 dkg)
1/2 długiego, zielonego ogórka
4 plasterki szynki
1 pomidor
majonez (Winiary)
sól, pieprz
musztarda francuska z gorczycą (1 duża łyżka)
siekany koperek (1 kopiasta łyżka)
Żółty ser ścieramy na tarce. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórek i pomidora obieramy ze skóry i kroimy w większe kawałki. Szynkę kroimy w drobną kostkę.
W misce mieszamy przygotowane składniki z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (najlepszy jest świeżo mielony) a na końcu dosypujemy siekanego koperku.
Sałatka jest bardzo prosta, szybka i często do niej wracam. Jest też z pewnością mocno kaloryczna (ser, majonez), ale i tak lubię ją najbardziej.
A – – niekiedy zamiast szynki do sałatki daję 1 jako na twardo, starte na tarce jak ser.