Zupka z groszkiem

Kolejna odsłona zupki dla maluszka. Obecnie ulubiona, dzięki zielonym kulkom groszka, które w zupce są namiętnie poszukiwane i wyławiane. Zupka doskonała tak dla dwulatka jak i dla rocznych maluchów, które  potrafią co nieco rozgryźć.

Porcja na 2 posiłki:

0,5 litra drobiowego rosołku (bez vegety!)
pół ugotowanej (z rosołu) marchewki
odrobina gotowanego mięsa z nogi lub piersi pokrojonego w drobniutkie kawałki
2 łyżki błyskawicznej kaszy manny
garść mrożonego groszku

W odrobinie zimnej wody rozprowadzić kaszkę manną (1/5 szklanki wody mineralnej )
Do przestudzonego rosołku zetrzeć na tarce (na najdrobniejszych oczkach) marchewkę, dołożyć mięsko i mrożone kulki groszku. Wlać rozprowadzoną kaszę manną. Zacząć gotować – mieszając cały czas aż do zawrzenia. Jeśli mieszać nie będziemy, z kaszy porobią się kluchy – które nie są ani smaczne ani potrzebne 😉
Zupkę gotujemy około 10 minut – do miękkości groszku. Można ją doprawić w trakcie gotowania odrobiną pieprzu, ale to niekoniecznie. Pamiętać trzeba aby już zupki nie solić, bo bardzo łatwo przesolić  – co nie od razu stanie się widoczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *