Czyli coś dla dużych tygrysów. W czasie upałów. Na imprezy.
Truskawkowy shot
Składniki:
25 g cukru
400 g truskawek – mrożonych!
50 g soku z cytryny
50 g zimnej, niegazowanej wody mineralnej
200 g wódki
Do wysokiego naczynia wsypać cukier i mrożone truskawki – zmiksować.
Dodać sok z cytryny, wodę i wódkę, wymieszać
Przelać do karafki lub do butelki. Schłodzić w lodówce bądź zamrażalniku.
Shoty cudnie wyglądają w kieliszkach o grubej podstawie.
Takim truskawkowym – jak powyższy – poczęstowano mnie kiedyś na imprezie – na wejściu.
Boskie.
Jello shot
Typowo amerykański drink, w którym połowę wody z przepisu na galaretkę owocową zastępuje się wódka lub rumem.
Jello shoty zamraża się w małych jednorazowych kubeczkach. Kolor i smak zależny od fantazji przygotowującego.
Dla wegan można zamiast galaretki owocowej użyć agar-agar i soku.
Proporcje:
1 galaretka
1 szklanka wrzącej wody
1 szklanka wódki (można próbować zmieniać proporcje np.: 3/4 wódki i 1/4 Blue curacao)
Mi spodobała się galaretka niebieska 😉