Wafle przekładane masą kajmakową, jak za dawnych lat

Wafle z masą kajmakową to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Mama często je robiła, choć nigdy nie przekładała kwaskowym dżemem. Bo to właśnie dżemem moja wersja wafli różni się od tej zapamiętanej z dawnych lat. I od licznych wersji, które najczęściej znajdziecie w wyszukiwarce Google pod hasłem: „wafle z masa kajmakowa z puszki”.

Czy wafle w mojej wersji przypadną Wam do smaku? Są rewelacyjne zarówno w odmianie „wielkanocnej” , jak i na codzienny użytek. Do przygotowania na szybko, na sobotni wieczór, albo jako coś słodkiego i nietypowego, co zabierzecie ze sobą na imprezę u znajomych. Zachęciłam kogoś? 
 
Przekonajmy się zatem i sprawdźmy ten banalnie prosty przepis na Wafle przekładane masą kajmakową – jak za dawnych lat. Przy okazji, nie znam dziecka, które nie poradziłoby sobie z jego przygotowaniem.
 
/tag/wafle-z-kajmakiem
Wafle z masą kajmakową

Wafle przekładane masą kajmakową

Składniki:

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowa masa kajmakowa, choć tej nie polecam, gdyż samodzielnie ugotowana jest o niebo lepsza)
  • opakowanie suchych wafli 
  • dżem porzeczkowy (czarna porzeczka koniecznie

Wykonanie

Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy pod przykryciem dokładnie 2 i pół godziny (od zawrzenia). Gdy puszka nieco wystygnie otwieramy ją, smarujemy masą kolejne warstwy wafli. Jedną lub 2 warstwy smarujemy kwaskowatym dżemem. Kroimy od razu na malutkie prostokąty.

W czym tkwi sekret moich wafli? Zastanawiając się nad tym głębiej dochodzę do wniosku, że mają na to wpływ: po pierwsze – masa kajmakowa, którą samodzielnie gotuję, po drugie – kwaskowy dżem, a po trzecie – same wafle, które muszą być kruche i o jak najprostszym składzie – ostatnio kupuję rewelacyjne wafle tortowe w Auchan (klik).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *