Wielkanocna Dukanowa niespodzianka

W poszukiwaniu nowych smaków i potraw nieustannie wertuję książki kucharskie, kolorowe czasopisma i oczywiście sieć. Rzadko jednak wpadam na trop czegoś co na tyle zachwyca, abym próbowała to bezzwłocznie przyrządzać. Z potrawą prezentowaną poniżej było inaczej. Bo była to miłość od pierwszego spojrzenia, a spojrzałam na … zdjęcie. To nic, że w mojej odmianie nie wyszło ono tak urokliwe jak oryginał. Niemniej, na początku  zachwyciło. Zaintrygowało połączeniem  smaków w drugiej kolejności. Trzeci z kolei spłynął spokój – gdyż przepis jest banalnie prosty i nie wymaga wielu składników. A po czwarte – już wiem, że wejdzie na stałe do repertuaru malutkich przekąsek, które z uporem maniaka będę przyrządzać.

Oryginał w/g Dukana.
Ja pokusiłam się  o drobną modyfikację, gdyż diety słynnego doktora nie stosuję 😉

Tymbaliki łososiowo-ogórkowe 

Składniki na 2 salaterki:

1 zielony ogórek obrany ze skóry
2 plastry wędzonego łososia
250 ml klarownego rosołku  (u Dukana woda ze szczyptą soli)

łyżeczka środka żelującego (u mnie żelatyna, w oryginale agar-agar)
dodatkowo: pieprz, łyżeczka siekanego koperku

Zagotować rosół. Dodać żelatynę, dobrze wymieszać do jej rozpuszczenia się.

W osobnej miseczce zmiksować ogórek – jeśli pestki są w ogórku zbyt duże – lepiej je usunąć. Młode ogórki z niezbyt dobrze wykształconymi pestkami miksować w całości. Ogórki połączyć z roztworem.

Posiekać wędzonego łososia.

Na dnie malutkich salaterek lub silikonowych foremek na babeczki ułożyć posiekanego łososia. Na to wylać masę ogórkową. Wstawić do lodówki, aby stężała.

Uwaga: w wersji na zdjęciu – ryba posypana została dodatkowo posiekanym koperkiem i doprawiona świeżo mielonym trójkolorowym pieprzem, dla podniesienia wyrazistości galarety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *