Ciasteczka są pyszne, chociaż dla mnie mogłyby być mniej słodkie – ale takie dzieci lubią najbardziej 🙂
Przepis na maślane ciasteczka wzięłam od Natalii z cincina – na blogu podaję jak zwykle z moimi udoskonaleniami.
Składniki:
40 dag mąki
20 dag masła
15 dag cukru pudru
4 żółtka ugotowane na twardo (przetarte przez sitko)
2 żółtka surowe
paczka kolorowych landrynek
Ciasto zagnieść, włożyć zawinięte w folię albo woreczek do lodówki na ok 30 min.
Wałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać ciasteczka. Przenieść ciasteczka na blachę wyłożoną papierem, w środek ciasteczek – nasypać pokruszonych landrynek. Piec w gorącym piekarniku ok. 12-15 min (ja nastawiam piekarnik na 200 st. , w oryginale było 180 st.).
Jeśli ciasteczka mają zawisnąć na choince – w każdym przed upieczeniem trzeba dodatkowo zrobić wykałaczką mały otwór, przez który przeciągniemy później nitkę.