Na próbę zrobiliśmy mniejsze ilości ciasteczek (zawsze można pomnożyć razy 2 ).
Zachęcamy ciepło do ich wypróbowania przepisu – ciasteczka są super kruche i delikatne.
Przepis na kruche ciasteczka (wigilijne):
1 szklanka mąki tortowej (150g)
1 żółtko
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki cukru pudru
50 g migdałowych płatków – tartych w blenderze na miałki pył.
1/2 kostki masła
2 łyżeczki kwaśnej śmietany ( u mnie 18%)
Dodatkowo: blacha do pieczenia + papier do wypieków
foremki do wykrawania ciasteczek
dodatkowo u nas nowy nabytek – czyli literkowe wyciskanki
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, na końcu wyrobić ręcznie przez chwile – do uzyskania gładkiej kuli, którą umieścić w woreczku foliowym i schować na 10 minut do zamrażalnika. Wyrabiałam ciasto w KA na prędkości 2 przy użyciu wiosła.
Wałkować cienkie ciasto na podsypanym mąka blacie.
Wykrawać dowolne kształty, delikatnie przenosić ciasto nożem na papier do pieczenia – na blachę. Wyciskać ostrożnie dowolne napisy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Piec 13-14 minut w 180 stopniach góra- dół. Wyciagać blachę niezwłocznie przy zrumienieniu ciasteczek, odczekać chwilę i ostrożnie przenosić je na talerz lub kratkę.
Ciasteczka zajadać ze smakiem- można je też polukrować, u nas za ozdobę wyjątkowo służą napisy 🙂