Klasyka. Bardzo prosta. Oczywiście zajmuje ważne miejsce wśród dań wigilijnych (patrz „12 potraw”).
Przeze mnie uwielbiana wyłącznie na ciepło.
Przeze mnie uwielbiana wyłącznie na ciepło.
- dorsz lub makrela ( mrożone filety w kostkach – 6 sztuk) + mąka do obtoczenia
- warzywa: marchew 2 szt , pietruszka 1 szt, seler 1/2 średniej wielkości
- oliwa, pieprz, sól sok z cytryny, 1 łyżka przecieru pomidorowego
- żaroodporne naczynie do zapiekania
1. Rybę rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, posolić, obtoczyć w mące. Obsmażyć na oleju z obu stron.
2. Warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dusić około 10-15 minut na oliwie z solą i pieprzem – do smaku. U mnie 2 szczypty. Można warzywa podlać odrobiną wody – aby się nie przypaliły, pod koniec dodać przecier pomidorowy.
3. W żaroodpornym naczyniu (dno skropione odrobiną oliwy) układać warstwami – warzywa, ryba, warzywa. Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut.