Dzień 14 blogowej zabawy, czyli muszę opisać coś, czego nigdy nie spodziewałabym się polubić.
Jako, że wciąż obracam się wokół świątecznych tematów, napiszę – choć może niezbyt oryginalnie, że nigdy nie spodziewałam się, że polubię groch (fasolę) z kapustą. Jeszcze pięć lat temu było to danie, którego nakładałam na talerz dosłownie łyżeczkę, po to tylko, aby dopełnić obowiązku skosztowania wszystkich dwunastu wigilijnych potraw. Odkąd zamieniłam groch na fasolę, potrawa stała się tak doskonała, że lubi ją nawet moja nastolatka 😉
Poniżej znajdziesz mój autorski przepis na Wigilijną kapustę z białą fasolą, którą co roku przygotowuję na Boże Narodzenie.
Wigilijna kapusta z fasolą
Wykonanie bardzo proste.
Składniki na kapustę dla 4 osób:
0.5 kg kiszonej kapusty 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kminku (uwaga: nie mielony tylko w całości) 1 duża cebula cukrowa (lub 2 mniejsze) 1 puszka białej fasolki w zalewie sól, pieprz, masło – 2 łyżki
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i przynajmniej raz przepłukać w zimnej wodzie. Poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (wody powinno być na oko 1 cm nad powierzchnię kapusty), wrzucić obrany ząbek czosnku i kminek, gotować pod przykryciem 1 godzinę– lub do miękkości jeśli kapusta po godzinie nadal sprawia wrażenie twardawej. Uwaga: jeśli masz szybkowar, zanim zaczniesz gotować kapustę, przeczytaj proszę poniższy akapit.
Gotowanie kapusty w szybkowarze: generalnie proces niczym nie różni się od tego, co napisałam wyżej, jednak zamiast wrzucić kapustę do „zwykłego” garna, zamykamy ją w szybkowarze i gotujemy pod ciśnieniem tylko 20 minut (czyli czas liczymy nie od wstawienia zamkniętego szybkowaru na gaz, a de facto od momentu ustabilizowania się ciśnienia). Potem skręcamy gaz i czekamy aż ciśnienie opadnie.
W tym czasie, można spokojnie cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na łyżce masła (nie przyrumieniać!)
Odcedzić kapustę, dołożyć do niej odsączoną z zalewy fasolkę, zeszkloną cebulę, kolejną łyżką masła – wszystko dobrze wymieszać i podgrzewać do połączenia się składników (jakieś 3 minuty) uważając, aby kapusta nie przywarła do dna. Dosolić do smaku i wkręcić sporo czarnego pieprzu.
Podawać gorące.
ps. Teraz już wiesz, że Wigilijna kapustę z białą fasolą, to moja ulubiona (zaraz po smażonym karpiu) potrawa na świąteczny stół. W dodatku, odkąd mam szybkowar, jej przygotowanie stało się dziecinnie proste.
Czego i wam Kochani w przededniu Wigilii serdecznie życzę.
Dodaj komentarz
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.AcceptRead More
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.