Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Przepis został zamieszczony kiedyś w dodatku o ziemniakach w Claudii.
Przypadł nam do smaku.
I zadomowił się wśród ulubionych przepisów 🙂

Składniki na zapiekankę dla 2 osób:

4-5 średniej wielkości ziemniaków

1 mniejsza cukinia
2 jajka
kubeczek śmietany (18 %)
wiórki masła
wiórki żółtego sera (garść)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ząbek czosnku

1. Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki. Gotuj 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedź.
2. Cukinię porządnie wyszoruj myjką pod bieżącą wodą, pokrój w cieniutkie plasterki. Posól. Odstaw na chwilę.
3. Dno żaroodpornego naczyniu posyp wiórkami masła. Na to ułóż plasterki ziemniaków, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem. Przykryj plasterkami cukinii. Te również raz jeszcze odrobinę posól i popieprz.

4. W miseczce dokładnie roztrzep jajka, dolej śmietanę i wszystko wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw gałką muszkatołową (szczypta) oraz wrzuć płatki pokrojonego czosnku.
5. Zapiekankę zalej mieszaniną jaj i śmietany (musi przykryć cukinię), a wierzch zapiekanki posyp wiórkami masła. Włóż do gorącego (200 stopni) piekarnika na 40 min. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i posyp wierzch serem. Zapiecz raz jeszcze przez ok 7 min. do rozpuszczenia sera.
6. Podawaj gorące (niemniej my na zimno również zapiekankę zjadamy).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *