Zapiekanka ziemniaczano-brukselkowa

Bardzo prosta zapiekanka, przygotowana ze składników ogólnie dostępnych.

Składniki: Ziemniaki, brukselka, pomidor,  mała śmietana – 18%, 2 jajka „0”, szczypta gałki muszkatołowej, pół piersi z kurczaka- obran i oczyszczona z błon chrząstek itp.,  gałązka rozmarynu, 1 ząbek czosnku, wiórki masła, oliwa, sól i pieprz.

Brukselkę podgotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Ziemniaki obrać, pokroić na talarki, pierś pokroić na paski, posolić i wymieszać z listami rozmarynu oraz posiekanym czosnkiem.
Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami, zalać ułożone warstwami produkty (ziemniaki najniższa warstwa – posolona). Udekorować wiórkami masła, plastrami pomidora; wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni pieczemy około 40 minut – do miękkości ziemniaków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *