Bardzo prosta zapiekanka, przygotowana ze składników ogólnie dostępnych.
Składniki: Ziemniaki, brukselka, pomidor, mała śmietana – 18%, 2 jajka „0”, szczypta gałki muszkatołowej, pół piersi z kurczaka- obran i oczyszczona z błon chrząstek itp., gałązka rozmarynu, 1 ząbek czosnku, wiórki masła, oliwa, sól i pieprz.
Brukselkę podgotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Ziemniaki obrać, pokroić na talarki, pierś pokroić na paski, posolić i wymieszać z listami rozmarynu oraz posiekanym czosnkiem.
Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami, zalać ułożone warstwami produkty (ziemniaki najniższa warstwa – posolona). Udekorować wiórkami masła, plastrami pomidora; wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni pieczemy około 40 minut – do miękkości ziemniaków.