Zapiekane ziemniaki o cytrynowej nucie
Dla 2 osób:
6 średnich ziemniaków – najlepsze młode, a do tego już opłukane 😉 Ale jeśli ziemniaczków młodych nie mamy – każde inne.
sok z 1 cytryny (3 łyżki)
50 ml oliwy
pół łyżeczki oregano
pieprz – odrobina (u mnie czarny, świeżo mielony)
Piekarnik rozgrzać do 190 st.
Obrane lub jeśli mamy młode – wyszorowane pod bieżącą wodą. Ziemniaki pokroić w cząstki tak, jak robimy to np. z pomarańczą.
Posolić odrobinę szczyptą lub dwiema – najlepsza będzie gruboziarnista sól morska. Ziemniaki przełożyć do naczynia, w którym wymieszamy je z sosem.
Składniki sosu połączyć (w słoiku lub filiżance), polać nim ziemniaki i zamieszać, tak aby każda ziemniaczana ćwiartka była sosem obtoczona.
Składniki sosu połączyć (w słoiku lub filiżance), polać nim ziemniaki i zamieszać, tak aby każda ziemniaczana ćwiartka była sosem obtoczona.
Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok 45 min. W połowie pieczenia ziemniaczki przewrócić.
Ja miałam ochotę zjeść je posypane górą siekanego koperku i popijać zsiadłym mlekiem, ale ponieważ wyraźnie wyczuwalny jest smak cytryny proponuję podać je np. je do grillowanych polędwiczek drobiowych z dipem czosnkowym.
A oryginał stąd.