Do przygotowania potrzebne będą:
biała kiełbasa z majerankiem – 3 lub 4 sztuki
woda
ekologiczny zakwas na barszcz – ostatnio najlepszy, rzucający na kolana cenowo i smakiem kupuję w Lidlu!
1/2 filiżanki gęstej śmietany 18%
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czerwony
1 łyżeczka tartego chrzanu
Dodatkowo: jajka przepiórcze ugotowane na twardo – podaję jaja ze święconki
Gotowe chlebki wielkanocne, w których podamy zupę
1. W 2,5 l zimnej wody ugotować w całości kiełbaski razem z obranymi ząbkami czosnku i chrzanem.
2. Po 20 minutach dodać do smaku sól oraz czerwony pieprz wykonując kilka obrotów młynka.
3. W tym czasie należy też wyciągnąć kiełbaski, po ostudzeniu obrać je z flaka i pokroić.
4. Na końcu dolać do zupy roztrzepany* zakwas. Poczekać chwilę, aż całość się zagotuje. Wrzucić z powrotem pokrojone kiełbaski.
*Ekologiczny zakwas z Lidla, ma konsystencję płynu i na dnie osadu z mąki, dlatego przed dolaniem do garnka roztrzepują go w paczuszce, w której go kupiłam.
5. Skręcić gaz i dolać także roztrzepaną z odrobiną wody mineralnej śmietanę.
6. Barszcz podawać z połówkami jaj przepiórczych w podgrzanych przez 5 minut na kamieniu* chlebkach.
*Kamień grzałam jak do pieczenia pizzy tj. w temperaturze 250C przez 2 godziny.