Krem z pieczarek

Nastolatka jada zupy sporadycznie.
Nie smakują jej tradycyjne. Do nowości generalnie ma negatywne nastawienie. Od czasu do czasu próbuję przekonać ją do zup kremowych.
Krem z pieczarek został przez nią zaakceptowany i co ważniejsze ze smakiem zjedzony.

Składniki:

  • 8 ładnych pieczarek
  • 1 kalarepka
  • 1 niezbyt duży por
  • garść natki pietruszki
  • odrobina liści selera
  • łyżeczka masła
  • 1 miękki serek topiony

Przyprawy

  • 4 ziarenka pieprzu + szczypta pieprzy mielonego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • sól do smaku (łyżeczka na początek)

Do 1,5 litra zimnej wody włóż umyte i obrane warzywa, pokrojone na mniejsze części. Dodaj w całości opłukaną natkę pietruszki oraz liście selera, przyprawy i masło. Zagotuj pod przykryciem,  następnie zmniejsz gaz i gotuj do miękkości warzyw – max 20 minut. W trakcie gotowania posól do smaku – ale niezbyt mocno bo dodany za chwilę ser, zmieni smak zupy. Garnek zdejmij z gazu. Z zupy usuń por, natkę, seler oraz ziarna przypraw. Dodaj ser i mieszaj zupkę łyżką do jego roztopienia. Po ostudzeniu zmiksuj składniki na krem. Krem, po podgrzaniu, podawaj w niewielkich miseczkach – ozdobiony świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *