Zupa dyniowa ver 3

Na Festiwal Dyni, organizowany kolejny raz przez wspaniałą blogerkę kulinarną – Beę, zapodam nietypową dla mnie, bo przygotowaną na pieczonej dyni, zupę-krem.

Dyniowa zupa krem na dyni pieczonej

 Składniki:

200 g (czyli nie za duży kawałek dyni)
Najlepiej mieć dynię o mocno pomarańczowym wnętrzu – pokrojoną na mniejsze cząstki; miałam niestety dynię piżmową, o mdłym odcieniu., za to w smaku – bardziej słodką.
pół szczypty suszonej papryczki chilli
szczypta lub dwie soli
oliwa z oliwek
2 marchewki karotki
1 ziemniak
ząbek czosnku
1 serek topiony
masło
olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek

Na grzanki: bułka kajzerka + kolejny ząbek czosnku + masło

W pierwszym etapie pieczemy dynię:

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Dynię pokroić w poręczne kawałki – odkroić skórę
  4. Dynię wyłożyć na blachę w luźnych odstępach. Skropić oliwą z oliwy, posypać solą i ciutką chili (szczypta – sama używam suszonej papryczki chili z młynka – wystarczają 2 obroty górnego pokrętła).
  5. Piec w piekarniku 30minut.

W drugim – przygotujemy krem z dyni:

 W garnku 1,5 litrowym zalać wodą marchewkę, upieczona dynię i ziemniaczka (wszystkie warzywa obrane i pokrojone). Dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę masła i łyżkę oliwy z pestek winogron. Odrobinę soli – do smaku. Zagotować – do miękkości marchewek. W międzyczasie, pokroić kajzerkę na małe kostki – podpiec na patelni ma maśle, z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Zupę należy następnie zmiksować, dodając wyciśnięty ząbek czosnku i serek topiony. Krem podawać gorący, ozdobiony podpieczonymi grzankami z bułki kajzerki. Do zdjęcia krem oprószyłam drobinkami suszonej, ostrej papryczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *