Zupa łososiowa


Latem, gdy na targu kupić można młode kartofle – lubię wracać do zupy, którą odkryłam dzięki ulubionemu forum kucharskiemu (przepis oryginalny w/g Elki z Wilna).

Są w niej śmietana, świeży koperek, kostki łososia i młodych ziemniaków. 
Brzmi zachęcająco? A jak smakuje 🙂

Składniki:
  • filet z łososia bez skóry
  • 2 małe (najlepiej młode) cebule
  • 4 – 5 młode ziemniaki
  • 1/2 pęczku świeżego koperku
  • kubeczek słodkiej śmietany (250 ml) 30 %
  • połówka cytryny
  • oliwa z pestek winogron, sól, pieprz

1. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy na oliwie, dorzucając po chwili pokrojonego w kostkę łososia. Delikatnie mieszamy do momentu gdy ryba zmieni kolor.

2. Przekładamy do garnka, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy śmietaną ( w/g proporcji: 1 część śmietana, 3 części  – woda). Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków – czyli ok. 15 min. Śmietana lubi z garnka uciekać – najlepiej więc gotować tę zupę bez przykrywki. Przed końcem gotowania doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pieprzu nie żałujemy.

3. I to na tyle gotowania, teraz garnek można zdjąć z gazu. Wyciśnięty sok z połówki cytryny dolać do zupy. Już na talerzu – posypujemy całość siekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *